Εβδομάδα εντατικών επαφών ΥΠΕΞ Χριστοδουλίδη στη Νέα Υόρκη – όλες οι συναντήσεις που έγιναν στο περιθώριο της ΓΣ ΟΗΕ

CyprusDefense


Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση από το Κυπριακό ΥΠΕΞ, ολοκλήρωσε τις επαφές του στο περιθώριο της Εβδομάδας Υψηλού Επιπέδου της 76ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης ο Υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος συνόδευσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη, και αναχωρεί το βράδυ της Δευτέρας για επιστροφή στην Κύπρο.

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που πέρασε, ο κ. Χριστοδουλίδης πραγματοποίησε 26 διμερείς συναντήσεις, 23 με ομολόγους του από χώρες εκτός ΕΕ (με εξαίρεση την Ελλάδα), 3 με επικεφαλής διεθνών οργανισμών, ενώ παρακάθισε επίσης σε τριμερή συνάντηση με τους ομολόγους του της Αιγύπτου και της Ελλάδας και συμμετείχε στην άτυπη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Αναλυτική ενημέρωση για τις επαφές που είχε ο Υπουργός Εξωτερικών στη Νέα Υόρκη, κατά ημέρα, ακολουθεί.

Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2021

O Υπουργός Εξωτερικών, κ. Νίκος Χριστοδουλίδης είχε χωριστές συναντήσεις με τους ομολόγους του Κουβέιτ, της Αιγύπτου, της Κιργιζίας και της Ελλάδας, ενώ αργά το απόγευμα συμμετείχε σε άτυπη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών των Κρατών Mελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κατά τη συνάντηση με τον ομόλογό του από το Κουβέιτ, Σεΐχη Ahmed Al-Sabah, οι δύο Υπουργοί ανασκόπησαν την πορεία των παραδοσιακά φιλικών σχέσεων Κύπρου – Κουβέιτ και, σε αυτό το πλαίσιο, συζήτησαν για την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στη χώρα το προσεχές διάστημα. Συζητήθηκαν επίσης οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου, ενώ ανταλλάχθηκαν απόψεις για τις σχέσεις ΕΕ- Κουβέιτ, καταλήγοντας στην κοινή διαπίστωση ότι θα ήταν αμοιβαία επωφελές αν η ΕΕ είχε ενεργότερο ρόλο και εμπλοκή στα τεκταινόμενα στην περιοχή. Προς τούτο, ο κ. Χριστοδουλίδης απηύθυνε πρόσκληση στον Σεΐχη Al-Sabah για να επισκεφθεί τις Βρυξέλλες το προσεχές διάστημα για να παραστεί σε πρόγευμα εργασίας με τους Υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ. 

Στη συνέχεια, ο κ. Χριστοδουλίδης συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, κ. Sameh Shoukry, με τον οποίο είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για την υλοποίηση των συμφωνηθέντων κατά την πρόσφατη, ιστορική Διακυβερνητική Συνάντηση Κύπρου-Αιγύπτου που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο, για τις τελευταίες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και για τα επόμενα βήματα στην κοινή προσπάθεια για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ ομονοουσών χωρών στην ευρύτερη περιοχή. Ο Αιγύπτιος Υπουργός Εξωτερικών αποδέχθηκε πρόσκληση για να επισκεφθεί την Κύπρο πριν από το τέλος του έτους. 

Νωρίς το απόγευμα, ο Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Κιργίζιο ομόλογό του, κ. Ruslan Kazakbaev, με τον οποίο συζήτησαν για το αντίκτυπο των εξελίξεων στο Αφγανιστάν στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Ασίας, για τις προοπτικές για περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων Κύπρου-Κιργιζίας, για τις σχέσεις της ΕΕ με την τελευταία, καθώς και για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, τονίζοντας αμφότεροι τη σημασία προσήλωσης και σεβασμού των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας ΟΗΕ.

Ακολούθως ο κ. Χριστοδουλίδης συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, κ. Νίκο Δένδια, με τον οποίο είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για θέματα κοινού ενδιαφέροντος Λευκωσίας – Αθηνών, και να συντονίσουν τα επόμενα βήματα σε σχέση με το Κυπριακό, με ζητήματα από την ημερήσια διάταξη ΕΕ, και με τις τριμερείς συνεργασίες που Κύπρος και Ελλάδα έχουν από κοινού εγκαθιδρύσει με χώρες της ευρύτερης περιοχής.   

Τέλος, στο πλαίσιο της άτυπης συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στο τέλος της ημέρας με συμμετοχή του κ. Χριστοδουλίδη, συζητήθηκαν ζητήματα Ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος από την παγκόσμια επικαιρότητα, με έμφαση στη διαμορφούμενη κατάσταση στο Αφγανιστάν. 

Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου 2021

O Υπουργός Εξωτερικών είχε διαδοχικές συναντήσεις με τους ομολόγους του της Παλαιστίνης, της Γκάμπια, και της Ινδίας.

Κατά τη συνάντηση με τον Παλαιστίνιο Υπουργό Εξωτερικών κ. Riyad al-Maliki ανταλλάχθηκαν απόψεις για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, συζητήθηκαν οι σχέσεις ΕΕ-Παλαιστίνης και εξετάστηκαν τρόποι για περαιτέρω ενδυνάμωση της διμερούς συνεργασίας Κύπρου – Παλαιστίνης. Προς τούτο, συμφωνήθηκε μεταξύ άλλων όπως το προσεχές διάστημα πραγματοποιηθεί ανταλλαγή επισκέψεων, σε Υπουργικό επίπεδο, σε Λευκωσία και Ραμάλα, αντίστοιχα. Οι κκ. Χριστοδουλίδης και Maliki υπέγραψαν Μνημόνιο Συναντίληψης για παροχή από την Κύπρο αναπτυξιακής βοήθειας, με αντικείμενο τη χρηματοδότηση δράσεων που στοχεύουν στην ενίσχυση της ισότητας των φύλων και γενικά στην ενδυνάμωση του ρόλου της γυναίκας.

Στη συνέχεια, ο κ. Χριστοδουλίδης συναντήθηκε με τον ομόλογό του από την Γκάμπια, κ. Mamadou Tangara, με τον οποίο συζήτησαν μεταξύ άλλων για την πανδημία και τις επιπτώσεις της σε διάφορους τομείς, για τη μετανάστευση και την ανάγκη αντιμετώπισης των γενεσιουργών της αιτίων, για τις σχέσεις της ΕΕ με τη Γκάμπια, καθώς και για το Κυπριακό, στο πλαίσιο του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας του οποίου η Γκάμπια είναι μέλος.     

Τέλος, ο Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Ινδό ομόλογό του, κ. Subrahmanyam Jaishankar, με τον οποίο αντάλλαξαν απόψεις για περιφερειακά και διεθνή ζητήματα, όπως για τις τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν και τον αντίκτυπο που αυτές έχουν στις γειτονικές χώρες και την ευρύτερη περιοχή, καθώς και για τις αναταράξεις που προκάλεσε η στρατηγική συμμαχία Αυστραλίας, ΗΠΑ, Ην. Βασιλείου (AUKUS). Συζητήθηκαν επίσης τρόποι ενίσχυσης των οικονομικών σχέσεων Κύπρου – Ινδίας, η συμμετοχή της Ινδίας στα σχήματα περιφερειακής συνεργασίας που έχουν αναπτυχθεί στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου, ως επίσης και θέματα που άπτονται της ενίσχυσης της συνεργασίας της ΕΕ με την Ινδία.

Με την ευκαιρία της συνάντησης, ο Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε θερμές ευχαριστίες στον κ. Jaishankar για την σθεναρή υποστήριξη της Ινδίας, που είναι μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας ΟΗΕ, προς τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο πλαίσιο των πρόσφατων διεργασιών για το Κυπριακό σε σχέση με τις παράνομες Τουρκικές ενέργειες στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου και την ανανέωση της εντολής της UNFICYP.    

Το πρωί, ο κ. Χριστοδουλίδης παρακολούθησε στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών τις εργασίες της εναρκτήριας Ολομέλειας της 76ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης, συνοδεύοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Νίκο Αναστασιάδη.

Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου 2021

O Υπουργός Εξωτερικών είχε χωριστές συναντήσεις και επαφές με τον Γενικό Γραμματέα της Ένωσης για τη Μεσόγειο, με τον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, με τον Υπουργό Βιομηχανίας και Προηγμένης Τεχνολογίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, καθώς και με τους ομολόγους του της Λιβύης, της Σερβίας, της Μολδαβίας, της Συρίας, του Ιράκ, της Σενεγάλης και της Γεωργίας.

Κατά το πρόγευμα εργασίας με τον Γενικό Γραμματέα της Ένωσης για τη Μεσόγειο, κ. Nasser Kamel, έγινε ανταλλαγή απόψεων για τις τελευταίες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και συζητήθηκαν τρόποι για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ της Κύπρου και της Ένωσης, καθώς και το ενδεχόμενο δημιουργίας δύναμης ταχείας ανταπόκρισης σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, η οποία να αποτελείται από αποσπάσματα και εξοπλισμό που θα προέρχεται από Κράτη Μέλη της Ένωσης για τη Μεσόγειο.  

Στο πλαίσιο της συνάντησης με τον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, κ. Nayef Falah Al-Hajraf, που ακολούθησε, ανταλλάχθηκαν απόψεις για τις τελευταίες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή του Κόλπου, για τις επιπτώσεις στις χώρες τις περιοχής από την κατάσταση στο Αφγανιστάν, ενώ ανασκοπήθηκε η συνεχώς διευρυνόμενη συνεργασία της Κύπρου με το Συμβούλιο και αποφασίστηκε όπως το προσεχές διάστημα ο Γενικός Γραμματέας Al-Hajraf επισκεφθεί την Κύπρο, μεταξύ άλλων για υπογραφή του Μνημονίου Συναντίληψης για την θεσμοθέτηση διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών που βρίσκεται στο τελικό στάδιο διαπραγμάτευσης. 

Στη συνέχεια, ο κ. Χριστοδουλίδης είχε συνάντηση με τον Υπουργό Βιομηχανίας και Προηγμένης Τεχνολογίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Δρ. Sultan Al Jaber, κύριο θέμα της οποίας ήταν η συμμετοχή της Κύπρου στην παγκόσμια έκθεση Expo2020 που ανοίγει τις πύλες της τον ερχόμενο μήνα στο Ντουμπάι, καθώς και η ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων Κύπρου-ΗΑΕ ούτως ώστε αυτές να αντανακλούν το εξαίρετο επίπεδο των πολιτικών σχέσεων που έχουν οικοδομήσει οι δύο χώρες.

Κατά τη συνάντηση με την Υπουργό Εξωτερικών της Λιβύης, κα Najla El Mangoush, συζητήθηκαν η κατάσταση στη χώρα και οι τελευταίες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, οι σχέσεις ΕΕ-Λιβύης, ενώ εξετάστηκαν τρόποι για επανενεργοποίηση των διμερών σχέσεων Κύπρου-Λιβύης, με υπόβαθρο τους παραδοσιακά στενούς δεσμούς φιλίας που συνδέουν τις δύο χώρες και τους λαούς τους.

Ακολούθως, ο κ. Χριστοδουλίδης παρακάθισε σε γεύμα εργασίας με τον ομόλογό του της Σερβίας, κ. Nikola Selaković, με τον οποίο είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις, ανάμεσα σε άλλα θέματα, για την κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια, για τις σχέσεις ΕΕ-Σερβίας, καθώς και για την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων.

Το απόγευμα, ο Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε πρώτα με τον Αναπλ. Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών της Μολδαβίας, κ. Nicu Popescu, με τον οποίο συζήτησε για την πορεία των μεταρρυθμίσεων στη χώρα μετά την πρόσφατη ανάληψη καθηκόντων από τη νέα κυβέρνηση, για τις σχέσεις ΕΕ-Μολδαβίας και τις προοπτικές για ενίσχυσή τους, ενώ διαπιστώθηκε αμοιβαία βούληση για επίσπευση και ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων με στόχο την υπογραφή το προσεχές διάστημα αριθμού διμερών συμφωνιών μεταξύ Κύπρου και Μολδαβίας που τελούν υπό διαπραγμάτευση, καθώς και για ανταλλαγή επισκέψεων σε Υπουργικό επίπεδο, σε συνάρτηση με την πραγματοποίηση επιχειρηματικών φόρουμ.

Στη συνέχεια, ο κ. Χριστοδουλίδης είχε συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Συρίας, κ. Faisal Mekdad, από τον οποίο ενημερώθηκε για την κατάσταση στη χώρα, καθώς και για τις ανθρωπιστικές ανάγκες που προκύπτουν ένεκα και της πανδημίας, ενώ συζητήθηκαν επίσης θέματα που άπτονται των διμερών σχέσεων των δύο χωρών που έχουν παγοποιηθεί τα τελευταία χρόνια λόγω της κατάστασης. 

Στη συνάντηση με τον Ιρακινό Υπουργό Εξωτερικών, κ. Fuad Hussein, συζητήθηκαν περιφερειακά ζητήματα, μεταξύ των οποίων και το ενδεχόμενο συμμετοχής του Ιράκ στα δίκτυα περιφερειακής συνεργασίας που έχουν εγκαθιδρυθεί στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και τρόποι περαιτέρω ενίσχυσης των διμερών σχέσεων και της συνεργασίας Κύπρου-Ιράκ. Σε αυτό το πλαίσιο, οι κκ. Χριστοδουλίδης και Hussein υπέγραψαν συμφωνία για την εξαίρεση της απαίτησης θεώρησης εισόδου για κατόχους διπλωματικών και υπηρεσιακών διαβατηρίων μεταξύ των δύο χωρών.

Αργότερα, ο κ. Χριστοδουλίδης είχε συνάντηση με την Υπουργό Εξωτερικών της Σενεγάλης, κα Aïssata Tall Sall, με την οποία συζήτησαν για τις επιπτώσεις της πανδημίας και για την αντιμετώπισή τους, για την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας Κύπρου – Σενεγάλης, μεταξύ άλλων και στο πλαίσιο του Διεθνούς Οργανισμού Γαλλοφωνίας, καθώς και για τις σχέσεις ΕΕ-Σενεγάλης, καθώς και για τις σχέσεις ΕΕ-Αφρικανικής Ένωσης, της οποία την Προεδρία θα αναλάβει το 2022 ο Πρόεδρος της Σενεγάλης. 

Τέλος, στη συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών με τον Γεωργιανό ομόλογό του, κ. David Zalkaliani, συζητήθηκαν θέματα που άπτονται της περαιτέρω ανάπτυξης των διμερών σχέσεων, οι σχέσεις ΕΕ- Γεωργίας, καθώς και περιφερειακά ζητήματα.

Στο πλαίσιο των συναντήσεων, ο κ. Χριστοδουλίδης είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τους συνομιλητές του για τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με το Κυπριακό.

Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου 2021

O Υπουργός Εξωτερικών παρακάθισε το απόγευμα σε τριμερή συνάντηση με τους ομολόγους του της Ελλάδας και της Αιγύπτου, ενώ νωρίτερα κατά τη διάρκεια της ημέρας είχε χωριστές συναντήσεις και επαφές με τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, με τον Αναπλ. Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ, με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αρμενίας, με τον Αναπλ. Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών της Ιορδανίας, με τον Υπουργό Εξωτερικών της Γουιάνας, με την Υπουργό Εξωτερικών της Μογγολίας και με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρουάντα.

Κατά την τριμερή συνάντηση με τους ομολόγους του της Αιγύπτου, κ. Sameh Shoukry, και της Ελλάδας, κ. Νίκο Δένδια, ανασκοπήθηκε η πρόοδος στην υλοποίηση των μέχρι σήμερα συμφωνηθέντων στο πλαίσιο της συνεργασίας των τριών χωρών, επαναβεβαιώθηκε η προσήλωση όλων των μερών στη θεσμοθέτηση μηχανισμών παρακολούθησης του έργου που επιτελείται μέσω της Μόνιμης Γραμματείας που αναμένεται πολύ σύντομα να αρχίσει τη λειτουργία της στη Λευκωσία, συζητήθηκε το ενδεχόμενο πρόσκλησης και άλλων Κρατών σε ad hoc βάση για συμμετοχή στις διεργασίες, και έγινε προετοιμασία ενόψει της Συνόδου Κορυφής της τριμερούς που προγραμματίζεται να λάβει χώρα τον Οκτώβριο στην Ελλάδα. 

Στην πρωινή συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών με τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού συνδέσμου, κ. Ahmed Aboul Gheit, συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατ. Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, μετά την τελευταία συνάντησή τους που έλαβε χώρα τον περασμένο Μάιο, και συζητήθηκαν τρόποι για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας της Κύπρου με τον Σύνδεσμο. Προς τούτο αποφασίστηκε η άμεση έναρξη διαβουλεύσεων με στόχο τη συνομολόγηση Μνημονίου Συναντίληψης για πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο μερών, με στόχο αυτό να υπογραφτεί στο πλαίσιο επίσκεψης του Γενικού Γραμματέα Aboul Gheit στην Κύπρο το προσεχές διάστημα.

Στη συνέχεια ο κ. Χριστοδουλίδης συναντήθηκε με τον Αναπλ. Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ, Σεΐχη Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani, με τον οποίο είχε την ευκαιρία να συζητήσει για θέματα που άπτονται της διμερούς συνεργασίας των δύο χωρών, με έμφαση στα θέματα ενέργειας και στις προοπτικές για περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων στον επιχειρηματικό τομέα. Ανταλλάχθηκαν επίσης απόψεις για τις σχέσεις ΕΕ-Κατάρ, ενώ από πλευράς του ο Υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τον ομόλογό του για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Κατά τη συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αρμενίας, κ. Ararat Mirzoyan, συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος και επαναβεβαιώθηκε το υψηλό επίπεδο των διμερών σχέσεων, που βασίζεται στο υπόβαθρο των στενών ιστορικών δεσμών που συνδέουν τους λαούς των δύο χωρών. Ο Αρμένιος Υπουργός αποδέχθηκε πρόσκληση του κ. Χριστοδουλίδη για να επισκεφθεί την Κύπρο, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων.

Το μεσημέρι ο κ. Χριστοδουλίδης παρακάθισε σε γεύμα εργασίας με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών της Ιορδανίας, κ. Ayman Safadi, κατά τη διάρκεια του οποίου συζητήθηκαν ανάμεσα σε άλλα η περαιτέρω ενδυνάμωση των εξαίρετων διμερών σχέσεων Κύπρου – Ιορδανίας, οι τελευταίες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, και τα επόμενα βήματα στην κοινή προσπάθεια των δύο χωρών για ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας και του διαλόγου, στη βάση θετικής προσέγγισης. 

Στη συνάντηση που είχε ο Υπουργός Εξωτερικών με τον ομόλογό του από τη Γουιάνα, κ. Hugh Hilton Todd, συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, με επικέντρωση στον τομέα της ενέργειας και ειδικότερα στις προοπτικές και προκλήσεις που δημιουργεί η εξεύρεση και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, και εξετάστηκαν τρόποι για ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, τόσο στο διμερές επίπεδο, όσο και στο πλαίσιο δράσης διεθνών οργανισμών των οποίων αμφότερες είναι μέλη, όπως είναι τα Ηνωμένα Έθνη και η Κοινοπολιτεία.   

Ακολούθως, ο κ. Χριστοδουλίδης είχε διαδοχικές συναντήσεις με την Υπουργό Εξωτερικών της Μογγολίας, κ. Battsetseg Batmunkh, και με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρουάντα, κ. Vincent Biruta, αντίστοιχα, με τους οποίους συζήτησε διεθνή και περιφερειακά ζητήματα θέματα κοινού ενδιαφέροντος, ενώ είχε επίσης την ευκαιρία να ανταλλάξει μαζί τους απόψεις με στόχο την εξασφάλιση αμοιβαίας υποστήριξης σε υποψηφιότητες της Κύπρου σε διάφορα διεθνή σώματα και οργανισμούς.            

Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου 2021

Ο κ. Χριστοδουλίδης είχε χωριστές συναντήσεις με τον Αναπλ. Υπουργό Εξωτερικών του Νοτίου Σουδάν, την πρώτη μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, και με τον Υπουργό Εξωτερικών του Καζακστάν.

Κατά τη συνάντηση με τον Αναπλ. Υπουργό Εξωτερικών του Νοτίου Σουδάν, κ. Deng Dau Deng, οι δύο Υπουργοί συνυπέγραψαν Κοινό Ανακοινωθέν με το οποίο εγκαθιδρύονται διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Στο Ανακοινωθέν, εκφράζεται μεταξύ άλλων η επιθυμία των δύο χωρών να εργαστούν για την ανάπτυξη αμοιβαία επωφελών σχέσεων και συνεργασίας, σύμφωνα με τις αρχές και τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, και επαναβεβαιώνεται η προσήλωσή τους στην προώθηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας.

Ακολούθως, ο Υπουργός Εξωτερικών είχε συνάντηση με τον ομόλογό του από το Καζακστάν, κ. Tileuberdi Mukhtar, κατά την οποία επαναβεβαιώθηκε η βούληση των δύο πλευρών να υλοποιήσουν τον οδικό χάρτη που συμφωνήθηκε το 2019 για ενίσχυση των διμερών τους σχέσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Tileuberdi αποδέχτηκε πρόσκληση του κ. Χριστοδουλίδη για να επισκεφθεί την Κύπρο το προσεχές διάστημα, συνοδευόμενος από αντιπροσωπεία αποτελούμενη από επιχειρηματίες. Συζητήθηκαν επίσης οι τελευταίες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και ο αντίκτυπος από την κατάσταση στο Αφγανιστάν, καθώς και οι σχέσεις ΕΕ-Καζακστάν.     

Νωρίτερα, ο κ. Χριστοδουλίδης συνόδευσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, όπου ο τελευταίος προσφώνησε τις εργασίες της 76ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης, ενώ παρακάθισε επίσης στη συνάντηση που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, κ. Sergey Lavrov, καθώς και στο γεύμα εργασίας που παρατέθηκε στους Μόνιμους Αντιπροσώπους των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Το βράδυ, ο Υπουργός Εξωτερικών παρακάθισε στη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με αντιπροσωπεία της ExxonMobil και ακολούθως παρέστη σε δείπνο που παρέθεσαν οι ομογενειακές οργανώσεις.

Exit mobile version