ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ CYBERWARFARE: Συμμετοχή της Εθνικής Φρουράς στην «ΠΑΝΟΠΤΗΣ – 2/2-21»

geef

Το γεγονός πως η λειτουργία των περισσότερων συστημάτων βασίζεται σε δίκτυα, αφήνει περιθώριο για κυβερνοεπιθέσεις και επιχειρήσεων cyberwarfare . Για τον λόγο αυτό, είναι επιτακτική ανάγκη η εκπαίδευση και η προετοιμασία για αντιμετώπιση τέτοιων επιθέσεων. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε άσκηση Κυβερνοάμυνας από το ΓΕΕΘΑ με συμμετοχή της Εθνικής Φρουράς.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του ΓΕΕΦ.

Από 18 έως 22 Οκτωβρίου 2021, πραγματοποιήθηκε υπό τον συντονισμό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, της Ελλάδας η Εθνική Διακλαδική Άσκηση Κυβερνοάμυνας, με την επωνυμία ΤΑΑΣ «ΠΑΝΟΠΤΗΣ – 2/2021», μέρος της οποίας παρακολούθησε ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης και ο Γενικός Επιθεωρητής της ΕΦ, Αντιστράτηγος Μιχάλης Χατζηδημητρίου.

Στην άσκηση συμμετείχε και η Εθνική Φρουρά με προσωπικό από τη Διεύθυνση Επικοινωνιών και Κυβερνοάμυνας, το Υπουργείο Άμυνας ενώ μετά από πρόσκληση της ΕΦ συμμετείχαν και εκπρόσωποι από άλλους κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς καθώς και από την ακαδημαϊκή κοινότητα.

Κατά την άσκηση, εξετάσθηκε η πρόληψη και αντιμετώπιση κυβερνοεπιθέσεων και η εκπόνηση τεχνικών εγχειριδίων. Ειδικότερα, εξετάστηκαν επεισόδια για εντοπισμό και αντιμετώπιση διαφόρων περιστατικών κυβερνοασφάλειας, καλύπτοντας τόσο μεμονωμένα συμβάντα όσο και περιστατικά ευρύτερης έκτασης που απαιτούσαν συντονισμένη ανταπόκριση σε πολλαπλά επίπεδα.

Η συμμετοχή της Εθνικής Φρουράς και των λοιπών κρατικών φορέων στην άσκηση, πέραν της πρόσθετης εμπειρίας που παρέχει στο προσωπικό, συμβάλει σημαντικά στην ενίσχυση των συνολικών δυνατοτήτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στο τομέα της Κυβερνοάμυνας.

Πηγή: army.gov.cy

Exit mobile version