Αναδρομή στο παρελθόν: Οι Τουρκικές βαρβαρότητες στην εισβολή | Κύπρος 1974

Κύπρος 1974

Πηγή: greekcitytimes.com

Στο άρθρο αυτό, θα γίνει μία αναδρομή στο παρελθόν, γιατί δεν ξεχάσαμε και ούτε θα ξεχάσουμε.

Η εικόνα του άρθρου είναι από το greekcitytimes.com

ΛΕΥΚΩΣΙΑ, Κύπρος, 5 Αυγούστου — Ελληνοκύπριοι από μικρά χωριά γύρω από την Κερύνεια διηγήθηκαν σήμερα ιστορίες δολοφονιών, βιασμών και λεηλασιών από τον Τουρκικό Στρατό μετά την εισβολή του στην Κύπρο. Οι χωρικοί είναι μεταξύ των 20.000 αμάχων που εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους από τους Τούρκους κατά μήκος της βόρειας ακτής του νησιού.

Ένας άντρας που είχε ασπρίσει από το σοκ, είπε δακρυσμένα πώς η γυναίκα του και τα δύο μικρά παιδιά πυροβολήθηκαν μπροστά στα μάτια του από Τούρκους στρατιώτες που συγκέντρωσαν χωρικούς πριν τους πυροβολήσουν. Μια παντρεμένη γυναίκα της οποίας ο σύζυγος πυροβολήθηκε από τους Τούρκους και μια νεαρή κοπέλα που είδε τον αρραβωνιαστικό της να πυροβολείται, διηγήθηκαν πώς στη συνέχεια βιάστηκαν υπό την απειλή όπλου από Τούρκους στρατιώτες.

Μετά από δύο εβδομάδες ζωής υπό τουρκική κατοχή με ελλείψεις σε τρόφιμα και αντιμέτωποι με συνεχή παρενόχληση, περισσότεροι από 600 χωρικοί από τον Άγιο Γεώργιο, την Τριμίθι και το Κάρμι απελάθηκαν από τους Τούρκους στην Πράσινη Γραμμή, που χωρίζει την ελληνική και την τουρκική κοινότητα, το Σάββατο. Περισσότεροι από 100 άνδρες μεταξύ 16 και 65 ετών από τα χωριά μεταφέρθηκαν στα στρατόπεδα αιχμαλώτων πολέμου από τους Τούρκους.

Από τότε που ξεκίνησε η εισβολή, οι Ελληνοκύπριοι στην περιοχή της Κερύνειας έχουν καταφύγει κατά χιλιάδες σε φίλους και συγγενείς σε άλλα μέρη του νησιού. Αυτοί που παρουσιάστηκαν στους δημοσιογράφους ήταν μεταξύ μιας ομάδας που φροντίζεται σε ένα ορφανοτροφείο ακριβώς απέναντι από το ξενοδοχείο Hilton στη Λευκωσία. Όπως και οι υπόλοιποι τράπηκαν σε φυγή με τα ρούχα που φορούσαν και μερικά απολύτως απαραίτητα.

Έφυγε με την οικογένεια

Όλων το πρόσωπο είχε ασπρίσει και φαίνονταν εμφανώς σοκαρισμένοι. Είπαν τις ιστορίες τους ελεύθερα και χωρίς δισταγμό. Ο πρώτος ήταν ο Χρήστος Σάββα Δράκος, 51 ετών, από τον Άγιο Γεώργιο, κοντά στο σημείο που αποβιβάστηκαν οι Τούρκοι στις 20 Ιουλίου. Μάζεψε τη γυναίκα του και τα δύο τους παιδιά στο αυτοκίνητο για να γλιτώσουν από τον βομβαρδισμό γύρω από το σπίτι τους. Αλλά αναγκάστηκαν να βγουν από το δρόμο λόγω των αεροπλάνων που έκαναν επίθεση.

Με ένα άλλο ζευγάρι και άλλα άτομα που τράπηκαν σε φυγή, κρύφτηκαν σε ένα μονοπάτι. Ωστόσο, βρέθηκαν από τους Τούρκους, οι οποίοι τους διέταξαν να βγουν υπό την απειλή όπλου και τους ανάγκασαν να περπατήσουν σε άλλη περιοχή (όπου υπήρχαν περισσότεροι Τούρκοι στρατιώτες. «Οι Τούρκοι στρατιώτες μας πήραν τα τσιγάρα από εμάς και μετά άρχισαν να με χτυπούν», ο κ. Ο Σάββας Δράκος είπε, προσθέτοντας: «Μετά άρχισαν να πυροβολούν εναντίον μας. Άκουσα τον 16χρονο γιο μου να κλαίει «Μπαμπά, με πυροβόλησαν.» Τον είχαν πυροβολήσει στο στομάχι.

«Τότε είδα τη γυναίκα μου και το άλλο αγόρι μου, που ήταν 13 ετών, να πέφτουν μπροστά μου. Και οι άλλοι πυροβολήθηκαν και τσαλακώθηκαν στο έδαφος. Μεταξύ εμένα και των Τούρκων υπήρχε βράχος και πήδηξα πίσω του. Με βρήκε ένας Τούρκος στρατιώτης και σκέφτηκα ότι αυτό είναι - θα με εκτελέσουν».

Ένας αξιωματικός επεμβαίνει

Ωστόσο, συνέχισε, ένας Τούρκος αξιωματικός έφτασε στο σημείο και παρενέβη για λογαριασμό του. Ο αξιωματικός σκούπισε το πρόσωπό του. «Μία από τις γυναίκες είχε πυροβοληθεί στο πόδι αλλά ο σύζυγός της βρισκόταν νεκρός δίπλα της». Είπε ο κ. Σάββα Δράκος, προσθέτοντας: «Έκλαψε γιατί να ζήσει αν είχε σκοτωθεί ο άντρας της. Τότε ο Τούρκος αξιωματικός με οδήγησε μακριά και διέταξε να πυροβολήσουν τις γυναίκες. Άκουσα αρκετούς πυροβολισμούς από το σημείο που βρισκόταν οι γυναίκες.

Η Εκένη Ανδρέα Ματεΐδου, 28 ετών, η οποία ήταν παντρεμένη με δύο παιδιά, είπε για άλλον έναν μαζικό πυροβολισμό ικανών ανδρών στο χωριό της, την Τριμίθι. Ανάμεσά τους ήταν ο σύζυγός της Ανδρέας, 27 ετών, και ο πεθερός της. Αργότερα ήταν ανάμεσα σε γυναίκες του χωριού που βιάστηκαν υπό την απειλή όπλου από τους Τούρκους στρατιώτες.


Η κυρία Ματεΐδου είπε ότι αυτή και η οικογένειά της είχαν μόλις κοιμηθεί στις 24 Ιουλίου, μετά την έναρξη ισχύος της πρώτης κατάπαυσης του πυρός, όταν το χωριό περικυκλώθηκε από τουρκικά στρατεύματα. «Βγήκαμε έξω με σηκωμένα τα χέρια, αλλά οι Τούρκοι άρχισαν να μας χτυπούν», είπε. «Έβγαλαν τα πάνω ρούχα του συζύγου και του πεθερού μου και τους οδήγησαν στην κοίτη του ποταμού στο χωριό. Μετά τους πυροβόλησαν. Οι γυναίκες του χωριού μεταφέρθηκαν στο σπίτι μιας Βρετανίδας που είχε εκκενωθεί και βιάστηκαν από τους τούρκους.

Μια άλλη νεαρή γυναίκα, ηλικίας 20 ετών,είπε για το πώς τη βίασαν, αφού είδε τον αρραβωνιαστικό της να πυροβολιέται με άλλους άνδρες στο χωριό της. «Όταν σκοτώθηκε ο αρραβωνιαστικός μου, πετάχτηκα σε ένα χαντάκι για να κρυφτώ — τρομοκρατήθηκα», είπε, προσθέτοντας: «Καθώς ήμουν ξαπλωμένη εκεί, ένας Τούρκος στρατιώτης με άρπαξε. Με πέταξε στο έδαφος και μου έσκισε τα ρούχα. Προσπάθησα απεγνωσμένα να ξεφύγω, αλλά με κρατούσε υπό την απειλή του όπλου. Είπε ότι θα με σκότωνε».

«Κάποια στιγμή ένας άλλος στρατιώτης βρήκε ένα μωρό στην αγκαλιά του. Ρώτησε ποια ήταν η μητέρα. Σκέφτηκα ότι αν έλεγα ότι είναι δικό μου μπορεί να με σώσει. Ωστόσο, όταν είπα ότι είμαι η μητέρα, το πέταξε στο έδαφος.

«Αφού ο στρατιώτης τελείωσε να με βιάζει, προσπάθησε επίσης ένας άλλος που ήταν ανάμεσα σε μια ομάδα που παρακολουθούσε, αλλά τον εμπόδισε ένας ξανθομάλλης Τούρκος που ήρθε να με βοηθήσει. Μιλούσε αγγλικά, μου έπιασε το χέρι και με οδήγησε μακριά. Μου είπε ότι όλα θα πάνε καλά. Αργότερα, καθώς προσπαθούσα να δραπετεύσω με άλλες γυναίκες, άλλοι Τούρκοι στρατιώτες μας κακοποίησαν, αλλά και πάλι μας έσωσε ο ξανθός Τούρκος».

Μεταφρασμένο Άρθρο του NYT

Μείνετε συντονισμένοι στο CyprusDefense για τα θέματα που αφορούν την Κύπρο, την Εξωτερική Πολιτική, τα εξοπλιστικά, τον Στρατό και τα κατεχόμενα.

Exit mobile version