Ολοκλήρωση της αεροναυτικής άσκησης στην Κύπρο «ΕΥΝΟΜΙΑ 2-2021» – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΕΥΝΟΜΙΑ 2021

Η Κύπρος, η Ελλάδα, η Γαλλία και η Ιταλία ενισχύοντας της μεταξύ τους σχέσεις, συμμετείχαν στην αεροναυτική άσκηση «ΕΥΝΟΜΙΑ 2-2021»

Στο πλαίσιο διεξαγωγής της τετραμερούς άσκησης (QUAD Exercise) με την ονομασία «EUNOMIA-2/2021» (04-07 Οκτωβρίου 2021) πραγματοποιήθηκε σήμερα η Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (DV-Day) με τη συμμετοχή του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγου Δημόκριτου Ζερβάκη, της Πρέσβειρας της Γαλλίας στην Κυπριακή Δημοκρατία (ΚΔ), κας Salina Grenet-Catalano, του Επιχειρησιακού Διοικητή των Γαλλικών Δυνάμεων Μεσογείου, Υποναύαρχου Jean Emmanuel Roux De Louze, του Επιτελάρχη του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, Αντιπτέραρχου (Ι) Γεώργιου Φασούλα, καθώς και των Ακόλουθων Άμυνας της Γαλλίας και της Ιταλίας στην ΚΔ, ως εκπρόσωπων των 4 Κρατών (Κύπρος, Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία) που λαμβάνουν μέρος στην άσκηση.

Από πλευράς Πτητικών Μέσων έλαβαν μέρος στην τελική φάση ένα Ελικόπτερο AW-139 από την Εθνική Φρουρά σε σενάριο Ε-Δ με τη Φ/Γ FS ACONIT, υπό τον συντονισμό του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, καθώς και 2 ζεύγη Μαχητικών Αεροσκαφών, τύπου RAFALE και F-16, της Γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) και της ΠΑ της Ελλάδας, αντίστοιχα.  

Η άσκηση «ΕΥΝΟΜΙΑ 2-2021», εκτελέστηκε την περίοδο 4 με 7 Οκτ 2021 και εξέτασε αντικείμενα σε περιβάλλον πολλαπλών απειλών αλλά και αντικείμενα Έρευνας και Διάσωσης.

Ο Αρχηγός με την ολοκλήρωση της τελικής φάσης, χαιρέτησε τα πληρώματα που συμμετείχαν στην άσκηση και παρέδωσε, επί της Φ/Γ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ αναμνηστικές πλακέτες στους εκπροσώπους των χωρών που συμμετείχαν. Στον σύντομο χαιρετισμό του, συνεχάρη τους συμμετέχοντες και σημείωσε ότι σε τακτικό και επιχειρησιακό επίπεδο, η άσκηση συνέβαλε στην επαύξηση της διαλειτουργικότητας μεταξύ των Ναυτικών και Αεροπορικών δυνάμεων, καθώς και της ικανότητας να συντονίζουν κοινές δράσεις σε διεθνή ύδατα, με τη σχεδίαση και διεξαγωγή ευρέως φάσματος αεροναυτικών επιχειρήσεων.

Σκοπός των δραστηριοτήτων της Τετραμερούς Πρωτοβουλίας είναι η διατήρηση και βελτίωση της διαλειτουργικότητας και συνεργασίας μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των τεσσάρων χωρών και η ενίσχυση της κοινής ναυτικής και αεροπορικής παρουσίας στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου, για την εφαρμογή του Δικαίου της Θάλασσας (UNCLOS), του  Εθιμικού Διεθνές Δίκαιου και του σεβασμού στους Κανόνες Δικαίου για ενίσχυση της ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή της Αν. Μεσογείου.

Πηγή: www.army.gov.cy
Exit mobile version