Χριστοδουλίδης στις Βρυξέλλες: Θα παρουσιαστεί το Options Paper για την Τουρκία

Χριστοδουλίδης CyprusDefense

Πηγή: RIK

Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης αναχωρεί σήμερα για τις Βρυξέλλες, όπου αύριο, Δευτέρα, 13 Δεκεμβρίου 2021, πρόκειται να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υπό την ενότητα τρεχουσών υποθέσεων των εργασιών του Συμβουλίου, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας κ. Josep Borrell θα παρουσιάσει προς συζήτηση το έγγραφο επιλογών για αντίδραση της Ένωσης στις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, ενώ υπό την ίδια ενότητα αναμένεται επίσης να γίνει ανταλλαγή απόψεων για τις τελευταίες εξελίξεις στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας και στην Κριμαία, καθώς και για την κατάσταση ως διαμορφώνεται, αντίστοιχα, στη Λευκορωσία και στην Αιθιοπία.

Περαιτέρω, οι Υπουργοί Εξωτερικών θα ανταλλάξουν απόψεις, υπό ξεχωριστές ενότητες, πρώτα για τις σχέσεις ΕΕ – Αφρικής, ενόψει και της προγραμματιζόμενης Συνόδου Κορυφής ΕΕ – Αφρικανικής Ένωσης τον προσεχή Φεβρουάριο, και ακολούθως για την κατάσταση στην Κεντρική Ασία, συμπεριλαμβανομένων των προοπτικών ενίσχυσης της παρουσίας της ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή και της διμερούς συνεργασίας με συγκεκριμένες χώρες, καθώς και της διαμορφούμενης κατάστασης στο Αφγανιστάν.

Το μεσημέρι, οι Υπουργοί Εξωτερικών των 27 κρατών μελών θα παρακαθίσουν σε γεύμα εργασίας με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ, Σεΐχη Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani, στο πλαίσιο του οποίου θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, με επικέντρωση στον αντίκτυπο στην ευρύτερη περιοχή του Κόλπου από τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν.

Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου, ο κ. Χριστοδουλίδης θα υπογράψει, με την Πρύτανη του Κολλεγίου της Ευρώπης κα Federica Mogherini, Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών και του Κολλεγίου για ενίσχυση της συνεργασίας και για τη δημιουργία εθνικού σχεδίου υποτροφιών για φοίτηση Κυπρίων στο Κολλέγιο.

Μείνετε συντονισμένοι στο CyprusDefense για όλα τα θέματα που αφορούν την Εξωτερική Πολιτική, την Άμυνα, τον Στρατό και τα κατεχόμενα.

Exit mobile version