Χριστοδουλίδης: Ο πρώτος ΥΠΕΞ που επισκέπτεται τον Λίβανο

xrist-livan

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, αποτέλεσε τον πρώτο ΥΠΕΞ που επισκέφθηκε τον Λίβανο μετά τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.

Ακολουθεί η δήλωση του Κύπριου ΥΠΕΞ

Κυρίες και κύριοι,

Καταρχάς θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Υπουργό Εξωτερικών Bou Habib για την ευγενική πρόσκληση και τη ζεστή φιλοξενία στη Βηρυτό, μια πόλη που εγώ προσωπικά, όπως και πολλοί άλλοι Κύπριοι, την έχουμε μέσα στην καρδιά μας, αφού εδώ νιώθουμε σαν στο σπίτι μας, χάρη στην απαράμιλλη ικανότητα των αγαπητών Λιβανέζων φίλων μας να κάνουν κάποιον να αισθάνεται πραγματικά ευπρόσδεκτος.

Αυτή η στενή σχέση μεταξύ των λαών μας αντανακλάται στην πραγματικά συγκινητική αντίδραση του κυπριακού λαού μετά την καταστροφική έκρηξη στη Βηρυτό το περασμένο καλοκαίρι, ο οποίος έσπευσε αμέσως να παράσχει βοήθεια στους Λιβανέζους αδελφούς μας. Η αντίδραση αυτή καταδεικνύει δε ότι η σχέση μας με τον Λίβανο είναι μια σχέση που εκτιμούμε απεριόριστα και θα πρέπει να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για την περαιτέρω ενίσχυσή της.

Αγαπητέ φίλε, από αυτή τη θέση, θα ήθελα να χαιρετίσω τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης στον Λίβανο.

Για την Κύπρο, η κυριαρχία, η σταθερότητα, η εδαφική ακεραιότητα και η ενότητα του Λιβάνου είναι αδιαμφισβήτητη και ως εκ τούτου εξέφρασα την ετοιμότητά μας να υποστηρίξουμε αυτές τις αρχές με κάθε δυνατό τρόπο. Αυτό είναι το μήνυμα που τονίζουμε στους συνομιλητές μας διεθνώς με κάθε ευκαιρία όταν συζητούμε για την κατάσταση στον Λίβανο.

Αντιλαμβάνομαι ότι ο Λίβανος βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή και η νέα κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλες προκλήσεις. Το ζήτημα της οικονομίας είναι εξαιρετικά πιεστικό και οι απαραίτητες ενέργειες και μεταρρυθμίσεις είναι καθοριστικής σημασίας να γίνουν τάχιστα, προκειμένου η διεθνής κοινότητα να μπορέσει να παράσχει στον Λίβανο τη βοήθεια που έχει εξαγγείλει στο παρελθόν. Ωστόσο, είναι επίσης ζωτικής σημασίας η ιδιοκτησία της λύσης να είναι λιβανέζικη και καμία έξωθεν υποστήριξη δεν μπορεί ή δεν πρέπει να υποκαταστήσει τις ενέργειες της κυβέρνησης, σε στενή συνεργασία με τη δραστήρια κοινωνία των πολιτών της χώρας.

Στην πολύ παραγωγική συνάντησή μας με τον Υπουργό Bou Habib, είχαμε την ευκαιρία να εξετάσουμε ολόκληρο το φάσμα των διμερών μας σχέσεων. Παρότι εξάγαμε από κοινού το συμπέρασμα ότι οι σχέσεις μας βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο και καλύπτουν πολλούς τομείς, και οι δύο πλευρές δεσμευόμαστε να διερευνήσουμε τρόπους εμβάθυνσης της συνεργασίας μας στους υφιστάμενους τομείς και επέκτασής της σε νέους, προς αμοιβαίο όφελος.

Είμαι βέβαιος, αγαπητέ συνάδελφε, ότι θέσαμε σήμερα τα θεμέλια για συχνή και ειλικρινή επικοινωνία, όπως είναι απαραίτητο μεταξύ καλών φίλων και γειτόνων.

Η παρουσία μου σήμερα εδώ, ως ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών της ΕΕ που επισκέπτεται τον Λίβανο μετά τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, αποδεικνύει τους ισχυρούς δεσμούς φιλίας και αλληλεγγύης μεταξύ των δύο χωρών μας και το ειλικρινές ενδιαφέρον της Κύπρου να δει τον Λίβανο να ξεπερνά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει επί του παρόντος και να ευημερεί.

Πριν από τη συνάντησή μου με τον ομόλογό μου, είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ τα δύο νοσοκομεία για την ανοικοδόμηση των οποίων συνέβαλε η Κύπρος μετά την έκρηξη στη Βηρυτό. Όπως ανέφερα στον Υπουργό, το σθένος και η επιμονή που έχω δει, ακόμη και μπροστά στις αντιξοότητες, τροφοδοτεί περαιτέρω την αποφασιστικότητά μας να συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα-δίπλα με τη χώρα και τους ανθρώπους της και να βοηθάμε με όποιον τρόπο μπορούμε.

Καθώς οι χώρες μας μοιράζονται παρόμοιες ανησυχίες, που προέρχονται από την ταραχώδη γειτονιά μας, είχαμε την ευκαιρία να έχουμε μια ειλικρινή συζήτηση σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη Μέση Ανατολή, ιδιαίτερα τη Συρία και την πρόσφατη πρωτοβουλία των χωρών της περιοχής για τη μεταφορά φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού προς τον Λίβανο, μετριάζοντας έτσι τη σοβαρή ενεργειακή κρίση της χώρας.

Τόνισα επίσης στον Υπουργό Bou Habib την ετοιμότητά μας να αναπτύξουμε ακόμη περισσότερο την τριμερή συνεργασία μας με την Ελλάδα. Αυτό που φιλοδοξούμε είναι να δημιουργήσουμε ένα φόρουμ προσανατολισμένο στην παραγωγή αποτελεσμάτων, το οποίο θα έχει θετική επίδραση στη ζωή των πολιτών μας και ιδιαίτερα της νέας γενιάς, και θα αποτελεί ένα παράδειγμα σεβασμού και συνεργασίας σε μια περιοχή, όπου αυτό συχνά δεν είναι ο κανόνας.

Έχω επαναλάβει την προθυμία μας να δώσουμε στον Λίβανο τη δυνατότητα να επιλέξει τομείς συνεργασίας που θα αντικατοπτρίζουν καλύτερα τις παρούσες ανάγκες και ανησυχίες του και ότι επιθυμούμε να φιλοξενήσουμε την πρώτη Τριμερή Σύνοδο Κορυφής σε επίπεδο αρχηγών κρατών στη Λευκωσία, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των απαραίτητης προετοιμασίας.

Αγαπητέ συνάδελφε,

Επιτρέψτε μου να σας ευχαριστήσω για άλλη μια φορά για τη θερμή υποδοχή σας, την οποία ελπίζω να μπορέσω να ανταποδώσω σύντομα στην Κύπρο.

Ευχαριστώ.

Πηγή: mfa.gov.cy
Οι φωτογραφίες προέρχονται από το Instagram του Υπουργού.

Exit mobile version